dijous, 30 d’octubre del 2014

Vivències de la Guerra Civil a Castelló contades pels seus protagonistes. Els llibres que donen veu als qui no van poder escriure la història




 Elsa Espelt Ripoll

La Universitat Jaume I de Castelló ha presentat els llibres: Biografies rescatades del silenci. Experiències de guerra i postguerra a Castelló, de Rosa Monlleó, Alfredo Fornas i Iván Medall (eds) i Vides truncades per la Guerra Civil a Castelló, de Rosa Monlleó i David Oliver (eds); per donar a conèixer la història de la Guerra Civil a través dels seus i les seues protagonistes i retre'ls així un homenatge a tots ells.

En l'acte de presentació, han intervingut: Vicent Climent, Rector de la Universitat Jaume I; Josep Miquel Santacreu, catedràtic de la Universitat d'Alacant; Rosa Monlleó, autora dels dos llibres, catedràtica i directora del Centre de Documentació de Recuperació de la Memòria Històrica Local de la Universitat Jaume I; així com els diferents autors de les entrevistes, que han fet un resum oral de la vida de les biografies que han redactat, acompanyat de les fotografies dels protagonistes.

D'esquerra a dreta: Alfredo Fornas, David Oliver, Rosa Monlleó,
Vicent Climent, Josep Miquel Santacreu, Iván Medall
Vicent Climent, ha destacat la importància de la recuperació de la memòria històrica i el dret de les noves generacions a conèixer la realitat. Per Climent, pel que fa a la Guerra Civil, encara queden interrogants pel silenci imposat i, per tant, aquests dos llibres van en la línia de respondre a aquestes noves generacions.
El rector ha comparat la dignitat dels biografiats amb la de Sos Baynat i ha incidit en la importància de dignificar aquestes persones per tancar ferides. Ha conclòs que aquesta gent no van tindre dret a escriure la història perquè foren els vençuts o pertanyien a les classes humils.

Josep Miquel Santacreu, veu aquests llibres com una via per tancar les ferides dels vençuts. Ha recordat com en aquests llibres es dona protagonisme tant a dones com a homes (la història sempre ha estat contada per homes) i es done veu a diferents generacions. Per Santacreu, suposen una superació del trauma que va ser la Guerra Civil.

Rosa Monlleó, ha recordat les entrevistes que feien, que duraven fins 4 hores. Els entrevistadors acabaven esgotats i els entrevistats encara tenien energia per més.
Amb aquests llibres, es vol contar una història que no siga esbiaixada ni subjectiva. Tot i que Monlleó sap que l'objectivitat no potser absoluta. Ha destacat la funció cívica que tenen els historiadors. I ha donat importància al fet de parlar de què van fer els dos bàndols i de tancar la ferida. Monlleó ha explicat els tres tipus de protagonistes que han trobat: D'una banda, entrevistats en temor a que es donara el seu nom; de l'altra, protagonistes que volen oblidar i no volen parlar i, el tercer grup, i per Monlleó els més valents, els que els han explicat què va passar. La catedràtica creu que avui dia encara hi ha alguns polítics, tant de dretes com d'esquerres, que tenen temor de parlar de la repressió. També ha emfatitzat la importància de traure al subjecte col·lectiu de l'anonimat, de no parlar només dels líders, ja que han arribat a la història al lloc que estan, pels subjectes que els han recolzat.




L'acte ha sigut molt emotiu perquè representava un homenatge als entrevistats. Sis d'ells han pogut estar presents. Els protagonistes de les biografies són: Enriqueta Querol Sales, Concepció Betí Beltran, José de Ramón Torrent, Miguel Miravet Doñate, Antònia Fonfría Vilarroya, Abelardo Ripoll Segarra (el meu avi), Antonio Pérez Balada, Manuela Fernández Suárez, Teresa Vela i Manuel Salvador, Dolores Tortajada Domingo, Germán Renau Forcadell, Manuel Peirats Ramón, Mercedes Álvarez Guzmán, Vicent Varella Navarro.

Abelardo Ripoll, Antonio Pérez, Concepció Betí,
Enriqueta Querol i Miguel Miravet
Mercedes Álvarez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada