dimarts, 3 de juny del 2014

"No canviaria aquesta feina per cap altra. M'agrada perquè mai saps què et trobaràs, cada dia és diferent"



  • Nom complet: Josep Moras Cabanes
  • Edat: 41 anys
  • Població: Sant Carles de la Ràpita
  • Professió: Patró de la barca “Germans Moras”

  • Quants anys fa que et dediques a la pesca? Doncs, ara deu fer... 22 anys. Després de la mili em vaig incorporar a la barca amb mon pare, que sempre ha sigut pescador.
  • T'agrade el teu treball? Sí que m'agrada, estic a gust fent aquesta feina.
  • Deu ser dur... Sí, és una mica pesadet... A l'hivern sobretot, però tampoc... Bé, estem acostumats.
  • Així no el canviaries aquest treball, no? No. He treballat a l'obra a l'estiu, en temporada de veda.. però no m'agrada.
  • Açò és lo teu... Clar, aquí és diferent mai saps què et trobaràs i és distret els dies que hi ha molt de peix i no pares.
  • Com ha anat la jornada d'avui? Avui ha anat bé! Ha estat un dia distret, ha sigut un dia de feina. Ens ha costat una mica més perquè feia mal temps, però hem pescat bastant. 
  • Ens pots explicar el procés de pesca de cada dia? És a dir, des que eixiu pel matí al mar fins que es ven el peix. De dilluns a divendres, cada dia a les 05:45h baixem aquí al port, llavors sortim poquet a poquet i aquí a la volta de la fàbrica de ciment ens parem, tenim una línia imaginària, que marca el GPS i allí ens esperem totes les barques. I a les 06:30h en punt, després d'haver comunicat a Madrid, al Ministerio d'Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente la nostra sortida, ens n'anem. Per tornar, els hem de notificar les captures que pensem que passen de 50kg i avisem de que ja estem entrant al moll. Tenim l'entrada a les 17:30h, però sempre solem tornar més prompte. Perquè com més prompte arribem, més prompte ens podem posar a vendre el peix.
  • Llavors el porteu a la llotja... Sí, el portem allí, passem el peix per les cintes a subhasta i llavors ens donen el paper de la pesca del dia. Seguidament enviem aquestes dades exactes a Madrid.
  • I després encara falta netejar la barca i reparar les malles. Sí, ho acabem d'enllestir tot abans d'anar-nos-en.

  • Quantes milles us endinseu mar endins? Si és un dia com avui, que ha fet mal temps, pesquem més a prop. Però, normalment anem a 25 (40,234km) o 30 milles (48.280km) de la costa, depèn de la temporada.
  • També dependrà del tipus de peix que busqueu... Sí, exacte. A principi de temporada pesquem més a prop de la costa, però ara hi ha menys peix. Llavors, cada vegada ens n'anem més lluny.
  • Pel que he vist, utilitzeu l'arrossegament com mètode de pesca. Sí, arrossegament de fons. En què consisteix? Primer tirem el bou, després tirem unes malletes que fan uns 200 metres i després ja, les portes i el cable. I depèn de la profunditat tirem més cable o menys.

  • És el mateix mètode que usen la resta de pescadors ací a la Ràpita? La majoria sí. Tret d'algunes embarcacions més menudes que són tremallers, gent que va al palangre i a la sàcia.
  • Quines són les espècies que més abunden a la vostra zona de pesca? Aquí s'agarra de tot, per exemple: lluç, moll, com ara avui sorell, cavalla quan és la temporada, tota classe de peix... Cigales també, s'agarre més o menys de tot.
  • Quina opinió et mereix la plataforma de gas Castor? Creus que afecte a les captures i a la qualitat d'aquestes? Quan van haver tants terratrèmols seguits va influir directament. No pescàvem el mateix peix que en condicions normals. El nostre bou pot aixecar, com a molt, dos metres del fons i no agarràvem el mateix peix. Així que us va afectar... Sí, amb la disminució dels terratrèmols, va augmentar la quantitat de captura. La nit que hi havia tremolors, ho notàvem al matí. Molt bo no és, no, que posen el gas aquí.
  • Recordes alguns peixos inusuals que s'han subhastat a la llotja o que heu pescat? Amb l'altra barca que teníem més grossa vam pescar peixos guineu, que són de la família del tauró. Hem vam agafar tres, d'entre 150 i 180 kg.
  • Quin plat de peix és el que més t'agrade? Hi ha varis: el xipiró, les cigales, el rap fet al forn amb pataca, combinat també amb cigales. Ho cuines tu? A casa sí, però aquí a la barca no sóc jo el cuiner.

  • I com organitzeu els horaris dels àpats ací a la barca? Nosaltres el que fem és esmorzar bé, perquè a l'hora de dinar no tenim temps. Mengem plats com carn o macarrons, com si fos el dinar. Llavors a hora de dinar mengem alguna llauna de plat preparat, si tenim temps, i sinó un entrepà. Així que la menjada forta és l'hora d'esmorzar.
  • Pesques en el temps lliure o ja no et queden ganes? Abans pescava al temps de la veda, però ara ja no ho solc fer. Quan era més jove sí que pescava, anava a la muixarra per guanyar uns diners. Però ara m'agafo vacances, platja i xiringuito [rialla] durant juliol i agost. Bé, tots els matins baixo igualment aquí al moll i faig un parell d'hores de feina.
  • I què fas? Poses la barca a punt? Sí, sempre hi ha alguna feina que fer. Revises el motor, pintes una mica, l'arregles una estona cada dia.











  • Seguint l'enquesta de la web de la Confraria, no em puc acomiadar sense preguntar-te quina opció prefereix per fer un bon 'suquet de peix': a) galls, jurioles i rates b) galera, agullat i peluda c) lluç i rap... Jo com pose aquí no l'he fet mai! [rialla] Com el faries tu? Posaria rap i alguna gamba o escamarlà, però galera, agullat, peluda i lluç no per fer suc. Jo em decantaria per l'opció C, però afegiria unes gambes, potser també sèpia... Sí, sèpia també, però el lluç i la peluda són peixos molt finets que es desfan en seguida. Peixos com el rap són més durs i aguanten millor. Alguna paladeta o algun gall també es podria posar, així per damunt. Jo en l'opció a (galls, jurioles i rates) faria un caldo per fer un bon arròs.

Elsa Espelt


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada